--C Αθήνα

Οικονόμου για Τατόι: Έργα με χρονικό ορίζοντα την 31η Δεκεμβρίου 2025

©Giannis Oikonomou – Facebook

«Η κυβέρνηση συγχαίρει θερμά τον πρόεδρο Εμ. Μακρον για την επανεκλογή του. Πρόκειται όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για μια σημαντική νίκη για τη Γαλλία, για την Ευρώπη και τη Δημοκρατία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας με την εισαγωγική του τοποθέτηση την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Καθίσταται επιτακτική ανάγκη για μια ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση και στις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις», υπογράμμισε ακόμα, ενώ αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στη Σκωτία και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρίγκιπα Κάρολο, όπου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα άντλησης ιδεών από τον τρόπο ανάπτυξης του Dumfries House για την μελλοντική αξιοποίηση του κτήματος Τατοΐου. Παράλληλα υπενθύμισε το σχέδιο και τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και ανάδειξη του πρώην βασιλικού κτήματος.

«Τα έργα είναι σε εξέλιξη με χρονικό ορίζοντα την 31η Δεκεμβρίου 2025», ανέφερε ενώ για το θέμα χρήσεων των κτιρίων είπε ότι λύθηκε με απόλυτη συναίνεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης.

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις 16 Μαΐου στο Λευκό Οίκο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι σηματοδοτεί, όπως και οι επικοινωνίες με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν, το αυξημένο κύρος της χώρας μας.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαϊου στα 713 ευρώ. «Με την αύξηση αυτή περισσότεροι από 650.000 εργαζόμενοι θα κερδίσουν παραπάνω από ένα μισθό το χρόνο. Παράλληλα αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας», συνέχισε. Επ’ αυτού τόνισε ότι «δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην οικονομική δυσπραγία που πλήττει τα χαμηλότερα στρώματα» ενώ σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί και τώρα είναι η ώρα των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι από τον Ιούνιο θα γίνει νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Είπε επίσης ότι σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για την επιδότηση των καυσίμων. Εξήγησε πως είναι εφικτή η πρόσβαση στην πλατφόρμα και ποιοι είναι οι δικαιούχοι. «Όσα εξαγγέλλουμε είναι καλά ζυγισμένα ώστε να είναι εφαρμόσιμα», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα. «Επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Σφραγίδα αξιοπιστίας», υπογράμμισε ενώ τόνισε η αναβάθμιση έρχεται σε στιγμή που κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο η αβεβαιότητα και βασικό στοιχείο αποτέλεσε η αξιοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης.

«Πιστοποιεί ότι η Ελλάδα βαδίζει στο σωστό δρόμο», επισήμανε. «Ο λαός μας έπαθε και έμαθε και δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία της χώρας. Σύντομα θα φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα», συμπλήρωσε.

Επίσης είπε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών και γυναικών, κάτι που είπε οφείλεται σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης.

«Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα στηρίζουμε την κοινωνία εξαντλώντας κάθε περιθώριο για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών. Από εκεί πέρα είναι γνωστό ότι η χώρα επεξεργάζεται ένα δικό της εθνικό σχέδιο, πιο αποφασιστικής στήριξης σε ότι αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος παράλληλα με τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής απάντησης σε ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα συνεχιστεί η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τον Μάιο.

«Οι απόψεις του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν τύχει αποδοχής από ομολόγους του στην ΕΕ αλλά και από άλλους αξιωματούχους. Οι διεργασίες συνεχίζονται και παράλληλα επεξεργαζόμαστε και ετοιμάζουμε και το δικό μας εθνικό σχέδιο» είπε.

Αναφερόμενος στην ατζέντα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αφού επισήμανε ότι η χώρα δεν θα έχει κανενός είδους εμπλοκή με φυσική παρουσία στον πόλεμο της Ουκρανίας, είπε «από εκεί και πέρα η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Μπάιντεν θα περιλαμβάνει μια σειρά ζητημάτων που αφορούν και τις διμερείς μας σχέσεις και όλα τα μεγάλα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο».

Για την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα Κάρολο και το πρωτοσέλιδο της «ΕΦΣΥΝ» ανέφερε «δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική το πρωτοσέλιδο αυτό. Θυμάμαι όταν ήταν πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας είχε υποδεχθεί ο ίδιος και η σύζυγός του, και σωστά είχε κάνει, με πολύ θερμό και πανηγυρικό τρόπο τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου. Αλλοίμονο αν τέτοιου είδους συναντήσεις, επικοινωνίες, συνιστούν θεσμική εκτροπή. Όπως δεν συνιστούσε θεσμική εκτροπή και τότε έτσι δεν συνιστά και σήμερα».

Συμπλήρωσε δε ότι εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης του κτήματος Τατοϊου, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση αυτή να παραδώσει το Τατόι όπως το παρέλαβε, σε άθλιες συνθήκες. «Όποιος μπορεί να συνδράμει με ιδέες και τεχνογνωσία στην αξιοποίηση και ανάδειξη που γίνεται με την ευθύνη του ελληνικού δημοσίου θα αξιοποιηθούν οι ιδέες και οι προτάσεις αυτές» είπε.

Σε ερώτηση για την έξοδο του Πάσχα και τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι αυτά που είδαμε, από τον τρόπο που οι συμπολίτες μας επέλεξαν να γιορτάσουν το Πάσχα έδωσαν ένα κλίμα αισιοδοξίας, ήταν ένα αισιόδοξο μήνυμα. «Είδαμε πολύ κόσμο να φεύγει από τις πόλεις να πηγαίνει στα χωριά του, στην ελληνική επαρχία και σε τουριστικούς προορισμούς. Ζούμε σε μια περίοδο που υπάρχουν δυσκολίες αλλά νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι η εικόνα που είδαμε και βιώσαμε απέχει πολύ από την μαυρίλα που διάφοροι ήθελαν να προσδώσουν αυτές τις ημέρες» υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι σε ό,τι αφορά το επιδημιολογικό η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση, η οποία είναι ελεγχόμενη και, όπως είπε, πάντοτε υπάρχουν τα πρωτόκολλα και τα μέτρα αντίδρασης αν χρειαστεί κάτι να γίνει. «Τα μηνύματα για τον τουρισμό είναι εξαιρετικά αισιόδοξα» ανέφερε.

Τέλος για το ζήτημα της επένδυσης του προέδρου της ΔΕΗ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «αν υπάρχουν οποιεσδήποτε καταγγελίες η χώρα έχει θεσμικά όργανα που διερευνά τέτοιες καταγγελίες. Από εκεί και πέρα ο κ. Στάσσης πολύ πριν γίνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ είχε μια επαγγελματική πορεία σε σημαντικές πολυεθνικές εταιρείες με πολύ υψηλές αμοιβές που του επέτρεψαν να δρομολογήσει από πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ και να υλοποιεί την επένδυση αυτή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ