--C Αθήνα

Το ελληνικό καλοκαίρι μέσα από 12 προορισμούς – Ποια νησιά «βούλιαξαν»

©Unsplash

Τα ελληνικά νησιά επέλεξαν και φέτος αρκετοί τουρίστες, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να αποτυπώνουν άνοδο των αφίξεων σε σχέση με το 2019.

Δεν υπάρχει ελληνικό νησί που δεν προσέλκυσε μεγάλο όγκο ξένων επισκεπτών φέτος, τονίζουν φορείς του κλάδου στο ΑΠΕ.

Μύκονος: Πάνω από 90% η πληρότητα το καλοκαίρι

Η Μύκονος είχε πληρότητα πάνω από 90% όλους τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ στα ίδια επίπεδα κινήθηκε και ο Σεπτέμβριος. Τον Οκτώβριο, η εξέλιξη των αφίξεων συμβαδίζει με τον τερματισμό των αεροπορικών συνδέσεων από το εξωτερικό, αναφέρε Ανδρέας Φιορεντίνος, επικεφαλής θεματικού τομέα Τουρισμού της ΝΔ και πρώην πρόεδρος των ξενοδόχων στο νησί των ανέμων. Σημείωσε ότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κινήθηκαν με πληρότητα 90% και εξέφρασε την άποψη ότι τα αποτελέσματα των αφίξεων θα είναι καλύτερα από το 2019. Σχετικά με την κίνηση στο αεροδρόμιο, τονίστηκε ότι μέχρι στιγμής έχει δεχτεί 677.000 χιλιάδες επισκέπτες σε σχέση με τις 750.000 αεροπορικές αφίξεις του 2019.

Σαντορίνη: Αύξηση 102% των αεροπορικών αφίξεων στο οκτάμηνο φέτος

Μόνο από αεροπορική κίνηση, στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου υπερέβη κατά 103% το 2021. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν τον Φεβρουάριο με σχεδόν 120%, τον Μάρτιο με σχεδόν 200% , τον Απρίλιο με πάνω από 450% και τον Μάϊο με πάνω από 250% ενώ και τον Ιούνιο ξεπέρασε το 90%.

Πάρος: Και τον Οκτώβριο συνεχίζεται η σεζόν

 Συνεχή ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Πάρος. Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο καλύτερος από πλευράς αφίξεων μέχρι σήμερα στην Πάρο. Η αύξηση για τον φετινό Ιούλιο ήταν 28% και για τον φετινό Αύγουστο 20%. Η σεζόν συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και αναμένεται να ξεπεράσει και τον Οκτώβριο, όπως τονίζεται.

 Πάτμος: Ξεπέρασε το 2019 η πληρότητα στα καταλύματα τον Αύγουστο

   Το «νησί της Αποκάλυψης» ξεπέρασε τα μεγέθη του 2019. «Στην Πάτμο, ο φετινός Σεπτέμβριος θα είναι ιδιαίτερα παραγωγικός τουριστικά με υψηλότερη επισκεψιμότητα. Έχουμε διαμορφώσει ένα πολύπλευρο αφήγημα με “όχημα” τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τις βραβευμένες παραλίες μας, την παράδοση, τη θρησκευτικότητα, τον πολιτισμό, την τοπική κουζίνα και τις δραστηριότητες. Τα αναπτυξιακά έργα που δρομολογούμε έχουν ως στόχο την ενίσχυση της κρουαζιέρας και της προσβασιμότητας των επισκεπτών μας, στοιχεία που γίνονται ήδη ορατά από την τρέχουσα χρονιά», εξηγεί ο Δήμαρχος Πάτμου Λευτέρης Πέντες.

Αστυπάλαια: Ανοδος 52% σε αεροπορικές αφίξεις

Τονίστηκε ότι «έχει επιτύχει εφέτος, εντυπωσιακή άνοδο 52% σε αεροπορικές αφίξεις και αντίστοιχα 7,4% ακτοπλοϊκώς από Μάιο μέχρι και Αύγουστο σε σύγκριση με το 2019, ενώ η τουριστική περίοδος διευρύνεται και τον Σεπτέμβριο. Παρά τις δυσκολίες του τουριστικού κλάδου κυρίως λόγω της ακρίβειας, η τουριστική σεζόν κινήθηκε σε εξαιρετικά επίπεδα. Η Αστυπάλαια για πρώτη φορά μπαίνει τόσο δυναμικά στον τουριστικό “χάρτη” και προσελκύει επισκέπτες και του εξωτερικού, χάρη στην ποιότητα υπηρεσιών των επαγγελματιών, στη βελτίωση της προσβασιμότητας από νησιά με διεθνή αεροδρόμια, καθώς και στη στρατηγική για “πάντρεμα” της αειφορίας, της αυθεντικότητας και βιωματικών εμπειριών», δηλώνει ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας. 

 Μύλος: Ξεπερνά τα ρεκόρ του 2019

   Στη Μύλο επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις που έβλεπαν την τουριστική κίνηση να ξεπερνά τα ρεκόρ του 2019, τονίζει ο Αβέρκιος Γαϊτάνης, πρόεδρος της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης και προβολής.

Νάξος: Σε υψηλά επίπεδα οι κρατήσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου

   «Η Νάξος πραγματοποιεί αλλεπάλληλα ρεκόρ κάθε μήνα, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο σε ακτοπλοϊκές αφίξεις. Ήδη για την περίοδο Μάιο – Αύγουστο έχει σημειωθεί αύξηση 7,3%, ενώ το ενδιαφέρον διατηρείται σε υψηλά επίπεδα για όλο τον Σεπτέμβριο αλλά και μέρος του Οκτωβρίου. Φέτος τα “σκήπτρα” κατέχουν οι τουρίστες από το εξωτερικό και κυρίως από Αμερική, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία και άλλες αγορές. Χωρίς αμφιβολία το ευρύ τουριστικό, “προϊόν” της Νάξου, που καλύπτει κάθε προτίμηση για χαλάρωση, διασκέδαση, δραστηριότητες και γαστρονομία, “πρωταγωνιστεί” στο κάλεσμα μας και έχει συντελέσει στη φετινή επιτυχία», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς.

Ιος: Ξεπέρασε φέτος τις αφίξεις του 2019 από Μάιο έως Αύγουστο

   «Η Ίος ξεπέρασε φέτος τις αφίξεις του 2019 από Μάιο έως Αύγουστο, παρά το υψηλό κόστος της μετακίνησης λόγω ενεργειακής κρίσης. Είναι ενθαρρυντικό που το ταξιδιωτικό κοινό ανταποκρίνεται στα μηνύματα μας και εστιάζει σε εμπειρίες όπως η γαστρονομία,τα μονοπάτια, ο πολιτισμός και ο θαλάσσιος τουρισμός, μαζί με τη διασκέδαση και τη χαλάρωση. Η επισκεψιμότητα συντηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό και τον Σεπτέμβριο με αύξηση της ζήτησης για γάμους στο Κυκλαδίτικο νησί του Ομήρου”, επισημαίνει ο Δήμαρχος Ιητών, Γκίκας Γκίκας.

Τήνος: Νέα διάκριση

   Η Τήνος κατάφερε και πάλι να διακριθε. τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Σιώτος. Το καλοκαίρι είχαμε αυξήσεις, τόσο στις αφίξεις, όσο και στα έσοδα και το φθινόπωρο, η πληρότητα έχει ξεπεράσει το 70% κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο για τη Τήνο.

 «Σύμφωνα με τις κρατήσεις που υπάρχουν θα πάει καλά και ο Οκτώβριος. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι ο στόχος για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου επιτυγχάνεται. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στη στοχευμένη προσπάθεια που κάναμε, τόσο να εντοπίσουμε τις ομάδες ενδιαφέροντος όσο και να ενισχύσουμε τις αγορές με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η Αμερικανική. Όπως επίσης στη στοχευμένη τουριστική προβολή και τη διατήρηση της ιδιαίτερης ταυτότητας του νησιού με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού, αναφέρει».

Άνδρος: Δυνατοί μήνες Μάιος και Ιούνιος

«Αν και συρρικνώθηκε η ταξιδιωτική ικανότητα των Ελλήνων εφέτος για οικονομικούς λόγους, η Άνδρος παρουσίασε μια νέα δυναμική με αύξηση αφίξεων 20% από Μάιο έως Αύγουστο και μάλιστα με πάνω από 54% off season για Μάιο και Ιούνιο, σε σχέση με το 2021. Ο Σεπτέμβριος εξελίσσεται θετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μας να “πρωταγωνιστούν” όπως το εντυπωσιακό περιπατητικό δίκτυο 100 χλμ, η εναλλαγή ορεινού – παραθαλάσσιου τοπίου, τα αιωνόβια μοναστήρια μας και η τοπική γαστρονομία», καταλήγει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Άνδρου, Νίκος Μουστάκας.

 Σίφνος: Θετική εικόνα στις ακτοπλοϊκές αφίξεις

   Η Δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, σημειώνει ότι «με πολύ θετικό τρόπο εξελίσσεται η σεζόν στη Σίφνο με τις ακτοπλοϊκές αφίξεις να ξεπερνούν το 2019. Ο Σεπτέμβριος εμφανίζει εξίσου ικανοποιητικές πληρότητες, ενώ παρατηρείται και αύξηση του αριθμου των οργανωμένων group. Προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, συμβάλλουμε με πρωτοβουλίες όπως η διοργάνωση του 14ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” 22 -24 Σεπτεμβρίου, που θα αναδείξει τη γαστρονομία, την παράδοση, τον πολιτισμό και το φυσικό κάλλος». 

Λειψοί: Πράσινος τόπος διακοπών

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Λειψών, Φώτης Μάγγος «οι Λειψοί ξεπέρασαν εφέτος το “φράγμα” του 2019 σε ακτοπλοϊκές αφίξεις και η επισκεψιμότητα τους είναι υψηλότερη κατά 25% σε σχέση με πέρυσι. Το κάλεσμα μας για έναν “πράσινο” τρόπο διακοπών χωρίς οργανωμένες ξαπλώστρες είχε μεγάλη απήχηση σε Ελληνες και ξένους. Οι Ιταλοί κατέκλυσαν το νησί για ακόμη μια φορά, ενώ επισκέπτες είχαμε και από αγορές, όπως η Γαλλία και η Μ. Βρετανία. Οι τουριστικές ροές συνεχίζουν και τον Σεπτέμβριο και μάλιστα οδηγώντας σε αξιοσημείωτες πληρότητες, μέχρι και 90%».